Mireia Centre d'Estudis
Inici / Fundació Josep Dalmau
lntroducció
- La Fundació Josep Dalmau, persona jurídica amb plena capacitat sense ànim de lucre, manté des dels seus inicis els Principis Educatius i Objectius Pedagògics Bàsics que es recullen en el seu Caràcter Propi i en les quals s’han d’inspirar totes les seves activitats educatives.
- La Comunitat Educativa, integrada pels pares de l’alumnat, els professors, el personal no docent i els alumnes, està obligada solidàriament a garantir el compliment del seu Caràcter Propi que contempla els valors de la cultura i de la convivència social, integradors d’un procés educatiu obert al sentit transcendent de l’existència humana.
- El fidel manteniment d’aquest Caràcter Propi – que resumeix el tipus d’educació assumit per tots els Centres de la Fundació Josep Dalmau – es realitza, no només en compliment del compromís lliurement adquirit pels pares dels alumnes, pels professors i personal no docent, en incorporar-se al Centre, sinó en virtut del dret primordial dels alumnes a rebre una educació harmònica i de qualitat, completa, coherent, eficaç, individualitzada, en els dos àmbits principals de l’aprenentatge; la família i l’escola.
Principis pedagògics
- Els Centres de la Fundació Josep Dalmau, procuren l’educació personalitzada de tot l’alumnat per aconseguir el màxim desenvolupament possible de les aptituds i possibilitats de cadascú. El procés educatiu es basa en l’esforç i treball personal de l’alumnat, per ajudar-lo a aconseguir la formació, la maduresa i els coneixements necessaris per adoptar llurs decisions amb criteri, rectitud i llibertat.
- Es pretén una formació integral que aplegui els aspectes culturals, tècnics, intel·lectuals, esportius i socials. Es procura, en totes les activitats educatives, escolars i extraescolars, el desenvolupament del sentit de la responsabilitat, que fa possible el recte exercici de la llibertat personal.
- Es promou el màxim desenvolupament de les virtuts humanes, socials i cíviques, com a mitjans de convivència i cooperació; s’accentua l’exigència d’un treball ben fet, com a mitjà de perfeccionament personal de servei al bé de la societat.
- D’acord amb la voluntat fonamental dels pares de l’alumnat, i com a conseqüència del dret que els correspon com a ciutadans a elegir el tipus d’educació que desitgin pels seus fills, totes les activitats es realitzen d’acord amb el major respecte a la llibertat de les consciències.
- L’objectiu de La Fundació Josep Dalmau és realitzar una educació de qualitat amb mitjans ordinaris i, per tant, subratllar la importància del treball dels professors i dels escolars, com el factor educatiu més eficaç.
- L’esforç i la tasca de cada alumne – protagonista de la seva educació – s’encarrila a través del treball individual, del treball en equip i d’encàrrecs personals al servei dels altres, que faciliten la col·laboració entre professors i alumnat, així com la dels escolars entre si per a fomentar hàbits de convivència, de col·laboració i de solidaritat.
- La disciplina escolar té per objecte constant el desenvolupament de la responsabilitat personal. Per tant, es fonamentaran sempre en la disciplina.
Direcció i participació
- El Govern del Centre és una tasca professional que correspon al Patronat de la Fundació, el qual delega determinades funcions al Consell Directiu del Centre, responsable col·legialment de la direcció, coordinació i organització immediata de les activitats docents i formatives.
- Es promou la participació dels pares de l’alumnat en les activitats del Centre, segons la seva capacitat tècnica i el seu grau de responsabilitat.
- L’exercici de les seves competències, iniciatives, encàrrecs i responsabilitats, s’integrarà harmònica i solidàriament al servei de cada persona, de les famílies del Centre i de la societat sencera.
Pares d’alumnes
- La sol·licitud d’admissió d’un alumne a qualsevol dels nostres centres, en l’exercici del dret inalienable, que correspon als pares o tutors legals d’elegir un determinat tipus d’educació pels seus fills o pupils, pressuposa el coneixement i la lliure acceptació d’aquest Caràcter Propi.
- Si després de l’ingrés d’un alumne, els seus pares o tutors legals, es mostren disconformes amb el tipus d’educació que rep, sempre podran traslladar la matrícula a un altre Centre, però no adduir el seu dret a escollir el tipus d’educació o altres raons jurídiques, per a proposar variacions en aquest Caràcter Propi.
- L’activitat educativa es considera una tasca delegada i com col·laboradora,- no substitutiva – de l’acció educativa familiar, entenent que la principal responsabilitat en l’educació dels fills correspon sempre als seus pares.
- Els pares han de mantenir una estreta i permanent relació amb el Centre, primordialment, a través de la tutoria, a la qual tenen el dret i el deure d’acudir i han de procurar que l’acció educativa familiar i la del Centre vagin sempre coordinades.
- L’Entitat Titular fomentarà la participació dels pares de l’alumnat a través de l’Associació de Pares i de les vies establertes pel Centre. Els pares hauran d’utilitzar els mitjans d’orientació que se’ls ofereix amb la finalitat d’assegurar l’eficaç coordinació entre la família i el Centre.
Professors i personal no docent
- El professor és essencialment un educador, ja que ensenyament i educació són inseparables. El professor desenvolupa la seva vocació pedagògica i la seva tasca docent d’acord amb els Principis Educatius i Objectius Bàsics en els quals s’inspira tota l’activitat dels Centres; amb les normes i instruccions de la Direcció, i amb la disciplina i organització escolar. En començar el seu treball, fa seus els principis d’aquest Caràcter Propi i es compromet a vetllar pel seu manteniment.
- La tasca principal del professor consisteix a estimular l’esforç i els treballs personals de l’alumnat. Aquest objectiu té particular importància pel professor que rep l’encàrrec de Tutor i que, en relació estreta amb els pares, s’encarrega de l’orientació escolar, professional i personal dels objectius que se li encomanen.
- El treball en equip, el contrast d’experiències, i la participació activa en la investigació sobre temes pedagògics, són requisits per a aconseguir una educació de qualitat i contribueixen a fer del Centre un lloc de perfeccionament professional. El professor haurà d’assistir, amb aquesta finalitat, als cursos de perfeccionament i al d’altres mitjans de formació promoguts pel Centre.
- El personal no docent coopera amb el seu treball a la realització dels objectius expressats en aquest Caràcter Propi Educatiu, que fa seu en incorporar-se al Centre.